Zero Waste éttermek

Zero Waste éttermek – fenntartható gasztronómia – tudatosság. Ebből a kategóriából sorozatot szeretnénk csinálni, mivel nagyon közel áll a szívünkhöz a környezetvédelem.

Kezdésnek most összeszedtünk pár példát a nagyvoutlet marella www geox it saldi benetton outlet shop online la milanesa borse saldi arella abiti negozi geox più vicino a me benetton outlet online shop benetton outlet store alberto guardiani outlet tata italia scarpe negozi geox piu vicino benetton.it shop online benetton saldi donna marella monochrome negozi geox vicino a meilágból, a későbbiekben pedig tippeket és esettanulmányokat is szeretnénk hozni, hogy segítsünk a zero waste/ a fenntartható éttermek elérésében.

A „Silo” 2015-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtte a dél-angliai Brightonban, nem titkoltan azzal a céllal, hogy úttörőként élen járjon a zero-waste mozgalomban. A módszerük egyszerű: az ételeket egyenesen szerzik be a gazdáktól, bármilyen közvetítő nélkül, de mindig csak annyit, amennyire ténylegesen szükségük van, igyekeznek elkerülni, hogy bármennyi felesleget is felvásároljanak, így a lehető legkevesebb maradékot termeljék. Éppen ezért távol áll tőlük a nagybani alapanyag felvásárlás. Ez azon túl, hogy rengeteg maradékot termel, a minőséget is rontja. A termékek szállítását tartós, újra használható konténerekkel végzik, csomagolás nélkül, ezzel is elkerülve a hulladéktermelést.

Ami alapanyagot mégsem tudnak felhasználni, az komposzt formájában távozik az étteremből.

Hasonló elveket követ a Helsinki szívében található „Nolla” (a „nolla” finnül: nulla). Az étterem teljesen a zero-waste elv mentén működik: nem használnak műanyag palackokat vagy csomagolóanyagot, nejlonzacskókat, még szemetes található a konyhában. Az étterem tudatosan, környezetbarát módon lett kigondolva: a pincérek ruháján keresztül a szalvétákon és terítéken át a komposztálható papírból készült üdvözlőkártyákig bezárólag. Ők is a helyi gazdákkal szorosan együttműködve intézik alapanyagaik beszerzését, így minimalizálva a keletkező felesleget. Ami hulladék keletkezik, az mind a komposztálóba került, kivétel nélkül. Onnan a termőföldbe, a termőföld pedig a vissza a helyi gazdákhoz: így téve teljessé a körforgást, keletkező hulladék nélkül.

A műanyagok nélküli élet nem is olyan bonyolult, csak válassz például fém kulacsot a műanyag palackok helyett!

Pár tippünk a Környezettudatos életmódhoz:

  1. Mosogass műanyag mentesen!
  2. Komposztálj!
  3. Műanyag dobozok és palackok helyett használj fém tárolókat és kulacsokat!
  4. Csak vegyszermentes tisztítószereket vásárolj!
  5. Cseréld le a mesterséges kozmetikumokat természetes alternatívákra.