NTAK Közlemény

Vendéglátó szoftverekkel kapcsolatos NTAK közlemény. Január 1-től minden vendéglátó helynek kötelező vendéglátó szoftvert használnia! Pár hete jelent meg a Magyar Közlöny 155. száma, amely tartalmazza a vendéglátóhelyeket érintő, adatszolgáltatásrharmont blaine outlet mandarina duck online gioie di gea diretta harmont blaine outlet geox spaccio scarpe geox bambino outlet harmon e blain zaini gabs saldi portafoglio mandarina duck outlet negozi tata scarpe negozi geox più vicino scarpe tata harmont e blaine saldi 70 geox uomo saldi cains moorea vonatkozó legújabb rendelkezéseket. A Közlönyben megfogalmazott keretek alapján minden olyan vendéglátó egység 2021. Január 1-től adatszolgáltatásra kötelezett, amely arra kötelezett. A kötelezettek listáját szintén tartalmazza a Közlöny, továbbá kitér arra is, hogy milyen formában kell ezt az NTAK rendelkezésre bocsátani.

A szálláshelyeknek már 2 éve kötelező adatot szolgáltatni, amelyet a bejegyzett szálláshely kezelő szoftver segítségével tudnak megtenni. Ez a vendéglátó egységek esetében sem lesz másképp. Erre azért van szükség, mert a Magyar Turisztikai Ügynökség pontosabb és átláthatóbb képet szeretne kapni a magyarországi turizmus-vendéglátásról.

Vendéglátó szoftverekkel kapcsolatos NTAK közleményben az ehhez vonatkozó részt a 2021. augusztus 30-án megjelent Magyar Közlöny 2021. évi 155. szám, 27 §, 8/a/2-es pontja (is) részletezi:

„5/A. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére történő adatszolgáltatás rendje vendéglátó üzlet üzemeltetők esetén

8/A. § (1) A vendéglátó üzlet üzemeltető az elektronikus felületen történő regisztrációját követően, a vendéglátó szoftver alkalmazásával, elektronikus formában biztosítja adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletenként az adatszolgáltatás körébe tartozó adatok továbbítását.

(2) A vendéglátó üzlet üzemeltető regisztrációját követően, az első adatszolgáltatást megelőzően, a vendéglátó üzlet üzemeltetőnek el kell végeznie a vendéglátó szoftver és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ közötti biztonságos hálózati kommunikációs kapcsolat létrehozását.

Ezek az intézkedések fontosak a vendéglátó egységek számára, hiszen segítenek az adatszolgáltatás egyszerűsítésében és az adatok pontosabb és hatékonyabb továbbításában. Emellett hozzájárulnak a turisztikai adatok összegyűjtéséhez és elemzéséhez, ami elősegíti a turizmus fejlesztését és a vendégélmény javítását.

A vendéglátó szoftverek széles körben elérhetők a piacon, és lehetővé teszik az adatok automatikus rögzítését és továbbítását. Ezek a szoftverek gyakran tartalmazzák az NTAK által előírt kötelező adatokat, így segítenek a vendéglátó üzleteknek betartani a jogszabályokat.

Fontos megjegyezni, hogy az adatszolgáltatás nem csupán adminisztratív feladat, hanem hozzájárul a turizmus fejlődéséhez és a vendégélmény javításához is. Az adatok alapján a turisztikai szereplők hatékonyabban tervezhetnek és dönthetnek a szolgáltatásaik fejlesztéséről, valamint a vendégigényekhez jobban igazodó szolgáltatásokat nyújthatnak.

Tehát, a vendéglátó helyeknek 2021. Január 1-től kötelező használniuk a vendéglátó szoftvereket és biztosítaniuk kell az adatszolgáltatást az NTAK részére. Ez az intézkedés hozzájárul a turizmus és vendéglátás fejlődéséhez, valamint segít a hatékonyabb adatgyűjtésben és elemzésben.

Reméljük, hogy ez a rendelet és az adatszolgáltatás elősegíti a turisztikai szektor fejlődését Magyarországon, és még vonzóbbá teszi az országot a turisták számára.

Ha további kérdéseid vannak, állunk rendelkezésedre!

Ingyenes Demo verziónk: https://simprasuite.hu/ingyenes-demo/

Kapcsolatfelvételi űrlap[Adatvédelmi szabályzatunkat itt találod: https://simprasuite.hu/adatvedelmi-szabalyzat/]