NTAK Közlemény

2021. Január 1-től minden vendéglátó helynek kötelező vendéglátó szoftvert használnia

Pár hete jelent meg a Magyar Közlöny 155. száma, amely tartalmazza a vendéglátóhelyeket érintő, adatszolgáltatásra vonatkozó legújabb rendelkezéseket. A Közlönyben megfogalmazott keretek alapján minden olyan vendéglátó egység 2021 Január 1-től adatszolgáltatásra amely arra kötelezett. A kötelezettek listáját szintén tartalmazza a Közlöny, továbbá kitér arra is, hogy milyen formában kell ezt az NTAK rendelkezésre bocsátani.

A szálláshelyeknek már 2 éve kötelező adatot szolgáltatni, amelyet a bejegyzett szálláshely kezelő szoftver segítségével tudnak megtenni. Ez a vendéglátó egységek esetében sem lesz másképp. Erre azért van szükség mert a Magyar Turisztikai Ügynökség pontosabb és átláthatóbb képet szeretne kapni a magyarországi turizmus-vendéglátásról.

A vonatkozó részt A 2021. augusztus 30-án megjelent  Magyar Közlöny 2021. évi 155. szám  , 27 §, 8/a/2-es pontja (is) részletezi:

5/A. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére történő adatszolgáltatás rendje vendéglátó üzlet üzemeltetők esetén

8/A. § (1) A vendéglátó üzlet üzemeltető az elektronikus felületen történő regisztrációját követően, a vendéglátó szoftver alkalmazásával, elektronikus formában biztosítja adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletenként az adatszolgáltatás körébe tartozó adatok továbbítását.

(2) A vendéglátó üzlet üzemeltető regisztrációját követően, az első adatszolgáltatást megelőzően, a vendéglátó üzlet üzemeltetőnek el kell végeznie a vendéglátó szoftver és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ közötti biztonságos hálózati kommunikációs kapcsolat létrehozatala érdekében a vendéglátó szoftver konfigurációját az elektronikus felületen közzétett tájékoztatónak megfelelően.”

/a Magyar Közlöny 2021. 155. számának teljes szövege ITT található/

Csapatunk már dolgozik rajta, hogy az NTAK kommunikáció belátható időn belül megvalósuljon, és hogy leendő és meglévő ügyfeleink is zökkenőmentesen tudjanak a Simprával dolgozni.

Amennyiben még nem rendelkezel vendéglátó szoftverrel és szeretnél segítséget kérni, lépj velünk kapcsolatba az alábbi kapcsolatfelvételi íven:

Kapcsolatfelvételi űrlap

[Adatvédelmi szabályzatunkat itt találod: https://simprasuite.hu/adatvedelmi-szabalyzat/]